donderdag 9 april 2015

Samen tot iets komen!

Samen leren en creëren

Voordat we allemaal clichés uit de kast gaan trekken als 'samen ben je sterker', zal eerst even worden uitgelegd wat samenwerken eigenlijk inhoudt. Samenwerken kan namelijk op veel verschillende manieren, maar er zijn een aantal kernwaarden die samenwerken goed omvatten. Deze kernwaarden zijn op hun beurt weer onder te verdelen in twee overkoepelende aspecten, te weten; leren en creëren.
Hoe deze twee aspecten van invloed op elkaar zijn zal hieronder worden beschreven.

  • Samenwerken bestaat uit leren en creëren
  • Samen leren betekent samen onderzoeken en ontdekken
  • Samen creëren betekent samen een plan maken en dit uitvoeren
  • Je kunt vaak meer dan je denkt


Samen leren

Als je wil leren tijdens het samenwerken, zul je op onderzoek moeten uitgaan. Natuurlijk kun je leren van elkaar, maar je zou ook samen kunnen gaan ontdekken. Heb je bijvoorbeeld een idee om samen meubels voor in huis te maken, maar weet je totaal niet hoe te beginnen, dan kan het nuttig zijn om eens samen op internet naar meer informatie te zoeken. In de Openbare Werkplaats zou je zelfs direct de benodigde kennis kunnen krijgen, zowel op praktisch en theoretisch gebied. Uit onderzoek blijkt trouwens dat men het meest leert door te doen in de praktijk. Kom daarom gewoon eens langs en laat je door ons enthousiasmeren! 

Samen creëren

Datgene wat je in gedachten hebt moet je je kunnen verbeelden. Hoe ga je samen tot iets komen? Je zult een plan moeten ontwerpen, waarin duidelijk wordt wat nodig is om tot het gewenste resultaat te komen. Denk hierover na en discussieer! Vaak kom je na een gezamenlijke brainstormsessie tot nieuwe inzichten en ideeën. Als je vervolgens dit plan hebt uitgewerkt, blijft er nog één ding over; uitvoeren. Vooral in deze laatste stap willen wij als Openbare Werkplaats faciliteren. We willen mensen de mogelijkheid bieden om in een professionele werkplaats tot iets moois te komen!

Leren hoef je maar 1 keer

Voor sommige mensen is leren leuk en voor anderen is leren juist vreselijk. Feit blijft echter dat je vaak maar 1 keer iets hoeft te leren en dat je het daarna meestal je leven lang kunt. 'Onhandige' mensen hebben vaak geen zin om handigheden te leren, zoals meubelmaken. Ze denken; 'Ach, dat is niets voor mij.'. Uit onze ervaring blijkt echter dat mensen juist zichzelf ontdekken, wanneer ze wel deze stap durven zetten. Je kunt vaak meer dan je denkt! Geen opmerkingen:

Een reactie posten