maandag 16 maart 2015

Is creativiteit iets wat je erft?

Wat is creativiteit?

Hoe komt het toch dat ene persoon creatief wordt genoemd en de andere persoon niet. Creativiteit is niet echt tastbaar. Het meten is onmogelijk en je kunt het ook niet aanraken of ergens aanschaffen. Men heeft in het verleden vaak geprobeerd om uiterlijke kenmerken te koppelen aan de mate van creativiteit. Zo zouden creatieve mensen vaker bleek, mager en linkshandig zijn. Als we kijken naar de mensen die bij ons in de Openbare Werkplaats komen, dan zien we deze combinatie van kenmerken niet vaak terug en toch zijn de meesten erg creatief. Zoals al eerder was gebleken, was deze theorie dan ook niet juist.
  • Creativiteit kun je niet meten, aanraken of aanschaffen
  • Creativiteit is niet inspiratie, maar transpiratie
  • Juist als je onhandig bent, moet je de werkplaats in

Creativiteit komt vaak neer op doen!

Deelnemers van de cursus 'fietsen maken'
Onderzoek heeft uitgewezen dat een combinatie van de juiste opleiding of cursus, leidt tot creatieve en innovatieve ideeën. Met een beetje gezond verstand en de juiste handvatten qua kennis van materialen en machines, moet het al mogelijk zijn om vrij snel tot een creatieve uitspatting te komen. Soms ontstaan nieuwe ideeën in een flits en soms heeft het juist even tijd nodig. Denk goed na en neem informatie op, zoals een spons water opneemt. Het is hard werken en heeft vaak niet te maken met inspiratie, maar dus met transpiratie!

Creatief zijn kun je leren!

Vaak wordt mensen wijs gemaakt dat men niet creatief is, omdat men niet handig is. Maar juist de creativiteit ligt vaak dieper in ons opgeborgen. Het is dan zaak, dat de handigheid wordt aangeleerd om de verborgen creativiteit naar boven te halen. Je zult iemand die 'niet handig' is niet vaak aantreffen in de werkplaats, maar dat is wel de plek waar je moet zijn! Kijk naar anderen en ga aan de slag! Alleen dan zul je ooit ontdekken of het terecht was, dat anderen je de stempel 'niet creatief' hebben opgedrukt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten